tiistai 14. tammikuuta 2014

Pihattovarsasta ratsuksi/ Jere


Haluaisin tässä ja seuraavassa postauksessa näyttää, miltä näyttävät pihatossa varsakautensa kasvaneet ja sitten poismuuttaneet hevoset. Että tekin näkisitte sen kehityksen, mikä ehkä on tässä minun talliyrittäjyydessäni kaikista hienointa. Se, mikä tekee tästä niin äärimmäisen mielenkiintoisen ja antoisan työn, mikä auttaa jaksamaan kaikkina niinä sataa-vettä-kaatamalla-tai-loskaa-liejua-sääreen-asti-tuulee-niin-että-tukka-irtoaa-päivinä.

Pihatto on, ainakin jos pihattotalliyrittäjältä kysytään, ehdottomasti paras paikka varsan kasvaa. Minun tallissani on tällä hetkellä viime kesäisiä eli juuri yksivuotiaiksi kääntyneitä orivarsoja, kaksivuotiaita orivarsoja, kolmevuotias ori sekä kaksi aikuista ruunaa. Eri-ikäisiä siksi, että nämä tietyssä vaiheessa (yleensä kevättalvisin :D ) testosteronilla pumpatut pikku oriit pysyisivät miellyttävinä ihmisen käsitellä. Että on joku muukin kuin ihminen, joka palauttaa ne maan pinnalle siinä vaiheessa, kun uho alkaa olla liian suuri. Ei tarvitse ihmisen painia ihan kaikkia paineja varsansa kanssa, kun on vanhempi laumanjohtaja. Vaan pihatto toimii siinäkin, että varsoille on tärkeää päästä liikkumaan, melskaamaan ja riehumaan muiden nuorien kanssa. Orivarsojen päivittäinen touhuaminen ja myös niiden kasvaminen ja kehittyminen on äärimmäisen mielenkiintoista seurattavaa!

Tässä ensimmäisessä osassa esittelen viime kesänä ruunatun nelivuotiaan fwb Jeren (oik. Jesper Det, i. Jetset-D, ei. Pazifik, s. 8.5.2010, kasv. & om. Hanna Käppi). Jeren historia on minulle tuttu v.2012 joulusta eteenpäin, jolloin Jere ja sen puoliveli Lore muuttivat talliini asumaan. Oriit asuivat täällä kesään asti. Viimeiset kuvat on otettu heti vuodenvaihteen jälkeen, jolloin Veera pääsi kokeilemaan Jereä (ja ihastui..).

Jere 1,5 kk ikäisenä (kuvannut Hanna Käppi).


Jere helmikuussa 2012 (kuvannut Hanna Käppi).

Jere juuri Päiväkummun Hevostilalle muuttaneena tammikuussa 2013.
Jere ja Hanna.

Ei edes pikkuinen paukkupakkanen (n. -20..) haitannut juoksutusta tammikuussa 2013. Tämä ja edellinen kuva on kuvattu muuten lähes päivälleen vuosi sitten. Että vähän oli enemmän lunta..

Jere ja vuotta vuorempi (ja n.10 cm korkeampi :) ) puoliveli Lore päiväunilla.


Aurinkoinen päivä helmikuun lopulta 2013. Mikä lie leikki meneillään tuon kiven kanssa :D


Arvaatteko miksi pihattohevosilla ei kannata käyttää loimia, ainakaan upeita ja kalliita sellaisia!?

Juoksutusta maaliskuun lopulla 2013. Tämä nuori hevonen oli niin korrektisti käyttäytyvä ja rauhallinen, että huoletta saattoi juoksuttaa pellolla ilman pelkoa siitä, että hevonen häviäisi liina mukanaan.


Jere vahtimassa huhti- ja toukokuussa.

Seuraavat kuvat on kuvattu loppiaisena 2014, kun kävimme katsomassa Jereä, Lorea ja Hannaa. En osannut päättää, minkä ratsastuskuvan tähän valitsisin, siksi näitä nyt on enemmän. Pahoitteluni..





Tässä nämä, tällä kertaa. Seuraavassa postauksessa samanlainen tarina melkein-holsteinerista (josta jo tuolla Ypäjä-postauksessa olikin muutama kuva), fwb-ruuna Piimiksestä

Meillä on täällä tänään -21 ja aurinkoista. Hevosilla kaikki hyvin, vaan aika turjakkeita ovat kun oikein karvansa pörhistävät :D

Pakkasterveisin
Päiväkummun Hevostilan Minna, joka vetää toppahaalarin päälle ja lähtee hommiin raikkaaseen ulkoilmaan :)

2 kommenttia:

  1. Hieno hevonen tuo Jere.

    VastaaPoista
  2. Mun mielestä pihatto on loistava ratkaisu hevosille, ei tosin ehkä semmoisille jotka riehuvat itsensä ihan puhki. Jere näyttää tosi kivalta hepalta! Ite tykkään postauksista, joissa on paljon kuvia :) Laita ihmeessä videoitakin joskus, jos pystyt!

    VastaaPoista

Positiivinen palaute on aina ihan ihanaa ja rakentava palaute erittäin tarpeellista; näitä saa siis viljellä enemmänkin. Kiukuttelijat, haukkujat ja nillittäjät voivat hengittää syvään vuorokauden verran ja jos edelleen ovat samaa mieltä, voivat toki sitten kommentoida.