Päiväkummun Hevostila & Ihmiset

 

Jokioisten Latovainiossa sijaitseva täyden palvelun pihattotalli 1-2 vuotiaille orivarsoille.
Nettisivuilla perustietoa ja facebookissa runsaasti kuvia


Mahdollisia vapaita paikkoja laumassa voi kysellä
 minna @ paivakummunhevostila.fi
050-5940168/ Minna Alaspää

 

72m2:n makuuhalli. Liukuovi on kovilla pakkasilla kokonaan suljettu, muuten on jonkun kokoinen kurkistelurako :) Pihatossa on olkikuivitus, noin kerran viikossa- kerran kahdessa viikossa kuivitetaan uudella olkipaalilla. Kesällä koko pihatto tyhjennetään kerralla, pestään ja desinfioidaan. Vanha kunnon pahnakuivitus toimii, pohja ei ole jäätynyt kovimmillakaan pakkasilla.

Pihatto by nighttime :D 

Pihatto by summertime :D

Kenttä on noin 19x40m. Pihaton ulkoilualueen ja kentän välillä on portit, kentän saa suljettua ratsastuksen/ maastakäsittelyn/ irtohypytyksen tms. ajaksi. Estekalusto löytyy; puutolpat ja -puomit. Riittävä määrä irtohypytykseen; kolmeen pystyyn/ ristikkoon ja yhteen okseriin. Hevosia irtohypytetään sulan maan aikaan kerran-kaksi kuukaudessa, jokaista oman tason, kasvuvaiheen ja kyvyn mukaan (=varsojen kanssa harjoitellaan samoin kuin kovin takakorkeiden kanssa, talutettuna puomikasojen yli, muiden kanssa aloitetaan pienistä ristikoista ja siitä edetään korkeampiin).

Pihaton takaa.


Kaikesta toiminnasta vastaa Ypäjän Hevosopistosta v. 2010 hevostenhoitajaksi valmistunut talliyrittäjä-blogin kirjoittaja-kuvaaja Minna Alaspää. Apuna toisinaan tilan isäntä sekä tytär (johon lempinimellä Ponityttö viitataan.. ja joka taitonsa, kauniin istuntansa ja hoikkuutensa takia vastaa enemmän ja vähemmän kaikista ratsastuskuvista :D ). Isännän heinänjakaja-paskanlappaajan rooli vahvistuu syyskuusta 2015 alkaen, kun allekirjoittanut aloittaa Hevosopistolla tallimestarin erikoisammatutkinto-opinnot.

Tilan ja toiminnan kantavana ajatuksena on klassinen ehdollistuminen ja sen avulla varsojen kouluttaminen (sama kuin mitä esim. Tuire Kaimio käyttää, oli sitten kyse hevosista tai koirista tai ankoista..). Peruskoulutus toki tehdään (=jalkojen nostelut, talutusharjoitukset tiellä pellolla ja metsässä, irtojuoksutukset ja juoksutuksen alkeet, irtohypytyksen ja ohjasajon alkeet), mutta ehdottomasti tärkeimpänä pidetään sitä, että orivarsat opetetaan väistämään ja kunnioittamaan ihmistä ja ihmisen omaa tilaa. Tämä on saanut kiitosta; varsat, jotka ovat täältä lähteneet, ovat saaneet kiitosta kiltteydellään, korrektilla ja hötkyilemättömällä käytöksellään sekä sillä, että ne ovat olleet helppo kouluttaa, koska ovat tottuneet ihmiseen. 


Toinen kantava voima toiminnassa on aikuinen ruuna laumanjohtajana, talliyrittäjän oma Veikko-suokki. Se on todella vahva, mutta erittäin reilu ja hyvä laumanjohtaja, joka pitää nulikat järjestyksessä. Ja koska laumanjohtajahevosella on laumanjohtajaihminen, oppivat kaikki varsatkin väistämään ihmistä :)

Jokaista hevosta käsitellään niin usein, kun on tarve. Puoliverivarsat syövät jokainen omaa rehuansa ja omat määränsä, niinpä niitä joka päivä talutetaan ja laitetaan kiinni.

Varsat osaavat kunnioittaa ihmistä, riippumatta siitä, kuka ihminen on kyseessä.

Ei tarvita kypärää, ei suitsia tai orikuolaimia; naruriimu ja tottelevainen varsa ovat ainakin tähän asti toimineet oikein hyvin (kuvan hannoverori on kaksivuotias..) :)

Valtaosa laumasta on kouluratsun alkuja, kuvan Lauri on juuri kolmivuotiaaksi kääntynyt. Pieniä (??) hevosia, mutta koska ne ovat kilttejä, ovat ne ottaneet oikein hyvin vastaan nuoremmat ja/tai pienemmätkin laumaantulijat.. :D

Täysihoitoon kuuluu varsojen valmistelu mahdollisia näyttelyitä varten; pesun opetteleminen ja edellispäivän valmistelut (pesu, yö loimitettuna karsinassa), sekä apukäsinä näyttelypaikalla toimiminen (max. 50km päässä Jokioisilta).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Positiivinen palaute on aina ihan ihanaa ja rakentava palaute erittäin tarpeellista; näitä saa siis viljellä enemmänkin. Kiukuttelijat, haukkujat ja nillittäjät voivat hengittää syvään vuorokauden verran ja jos edelleen ovat samaa mieltä, voivat toki sitten kommentoida.